Frågor och svar om SMC

Fick några frågor av en tjej som funderar på att åka till LA och plugga på SMC. Tänkte att jag publicerar dem här ifall det är någon annan som trillar in här som undrar samma saker :)

 

Frågor:

Hej! Jag tänkte söka till SMC HT2013. Jag har lite frågor, vore supersnällt om du orkade svara!


1. Jag tänkte läsa Fashuon Merchandising. Jag har läst på vissa bloggar att kurserna tar slut fort. Vad händer om jag inte får en enda fashionkurs? Måste jag åka hem igen då? (vill inte plugga något annat än fashion. Isånafall kanske någon engelskakurs)


2. Vart bodde du? Hur lång tid tog det att ta sig till SMC? Hollywood? Åkte ni alltid taxi när ni skulle ut och festa? Blev det inte dyrt?


3. Som jag har förstått det så hade ni ingen bil. Jag funderar på att ta körkort och köpa en bil när jag flyttar till LA. Men har läst på vissa bloggar att det är omöjligt att hitta parkeringsplats på SMC. Stämmer det? Skulle du tipsa om att köpa bil och skaffa amerikanskt körkort? Eller klarar man på sitt egna? Bör man hyra bil istället för att köpa?


4. Som jag förstår det så tog du kontakt med ett företag som hjälpte dig att fixa med ansökan. Behövde du inte betala någonting alls för att få hjälp av dem? Jag kontaktade nämligen studyabroad.se och dem tar 5000 kr för att hjälpa till med ansökan..


5. Hur gick du tillväga med CSN? En tjej på studyabroad skrev att det inte är säkert att jag får ta lån för ett "certificate", utan bara om jag läser AAdegree. Vad läste du? Tror du man tröttnar om man pluggar i två år och tar Bachelor examen?


6. Jag läste på din blogg att två(?) tjejer valde att åka hem igen. Får jag bara fråga varför? Blir lite orolig över att jag kommer vilja åka hem också.. Jag tänkte nämligen åka själv, så jag kommer inte känna någon alls!
Vore supersnällt om du kunde svara på dessa frågor, antingen genom att kommentera min blogg eller genom att svara här!


Tack på förhand!
Mvh,
Pelin Özan

www.impashion.blogg.se 

 

Svar: 

Hej! Åh vad roligt! Det gör du helt rätt i! Jag svarar gärna på dina frågor. Tycker bara att det är kul att hjälpa till! Jag vet ju själv hur det var :)

 

1. Det stämmer att Fashion-kurserna går åt väldigt fort. Det fanns någon kvar när jag valde kurser och då var jag väldigt sen med det. Det fanns t ex Fashion History kvar då. Så troligtvis får du tag på någon Fashion-kurs men kanske inte de du allra helst vill ha. Ifall du inte får någon så kan du ju ta några engelskakurser istället och sedan när skolan börjar så kan du "crasha" de kurser du vill ha. Alltså gå till första lektionen och se om läraren kan ta in fler eller att någon inte är där. Så gör jättemånga! På det sättet är det stor chans att du får någon Fashion-kurs :) Ifall du har tänkt läsa fler än en termin så får du välja kurserna före de som läser sin första termin, så då är ju chansen större att du får de kurser du vill ha :) 

 

2. Jag bodde i Marina del Rey. Med buss + gång tog det ca 30-40 min från där vi bodde till SMC. Åkte då med Big Blue Bus och det var väl inte precis en hit då de är nästan alltid proppfulla och det är bara i stort sett hemlösa som åker de bussarna och det stinker och de har för sig alla möjliga konstiga saker. Men man får sig en tankeställare iaf. Vi tog alltid taxi när vi gick ut i Hollywood. Det tog ca 45 min tror jag och vi var alltid full taxi så det blev ju inte så dyrt per/person, men är man bara 2-3 st så blir det ju ganska dyrt. Taxiresorna in till Hollywood var oftast väldigt roliga då vi fortsatte förfesten i taxin och ibland hade de t o m karaoke i bilen. Grymt kul! :D

 

3. Det stämmer vi hade ingen bil och det saknade vi väldigt ofta! Vi hyrde bil ibland och det kostade inte så mycket och det var så himla skönt! Man behöver nästan bil i den staden. Jag vet tyvärr inte hur det är med parkeringsplatser på SMC då jag aldrig parkerade där. Om jag inte har helt fel så får du köra på ditt svenska körkort i typ 1 månad efter att du landat i USA, dock brukar polisen var snälla vid svenskar, men det är nog ändå värt att skaffa ett amerikanskt körkort iaf om du har tänkt stanna längre än en termin. 

 

4. Det stämmer. Jag hade kontakt med Study International - länk. De tog ingen avgift för att de hjälpte mig så dem kan jag absolut rekommendera :) 

 

5. Jag läste fristående kurser och det var inga problem för mig med CSN så det ska det inte vara för dig heller, om de inte har ändrat några regler nu men det tror jag inte. Det där är nog väldigt individuellt, om man tröttnar eller inte. Hade jag inte haft pojkvän och jobb här hemma så hade jag lätt kunnat stanna i 1-2 år till. Det är den bästa resan som jag har gjort i mitt liv!

 

6. Det stämmer. En tjej åkte hem efter några dagar. Hon hade pojkvän hemma som hon saknade väldigt mycket, dessutom insåg hon att det inte var någonting för henne. Den andra tjejen hade också pojkvän hemma (ganska ny om jag inte minns fel) så det var nog hennes anledning, men hon stannade lite längre. Att åka själv kommer inte vara några som helst problem. Det kan jag lova dig! Du kommer hitta vänner för livet där borta även om du har svårt att tro det nu. Ett tips är att gå med i "Svenskarna på Santa Monica College" på Facebook, där hittar du massa andra som ska göra samma sak som dig, folk lägger ut boenden, kursböcker, ställer frågor till de som är där och massa annat. Sidan kom till den terminen jag åkte dit och den har bara blivit större och större, superkul! Du kan även söka dig runt på google efter andra som ska dit genom bloggar, forum etc. 

 

Jag lovar dig att du kommer aldrig ångra dig! Det kommer bli din livs resa! Hoppas att du fick svar på dina frågor :) Lycka till med allt nu! 

 

Kram :) 

 

Den här tiden kommer jag att bära med mig hela livet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229

Instagram