Hur får man i en bebis penicillin?

Hej fina ni! Hade tänkt bjuda på ett inlägg från vad jag har hittat på idag men dagen slutade inte riktigt som jag hade tänkt mig så jag är helt tömd på energi känner jag. Sov knappt en blund inatt då lillkillen varit så ledsen och gnällig. Inte undra på då han har tänder på gång där uppe OCH har fått en infektion i ett sår som nu har spridit sig till stora sår på knä och armbåge. Fick en akuttid hos läkaren idag som skrev ut penicillin direkt. Bra tänkte jag, då är det ju löst. Det var innan jag testat ge en 8-månaders bebis penicillin. . .

Fy vilken kväll alltså. Mitt mammahjärta har gjort så ont. Har varit ensam med Frans dessutom och därför kändes det nog extra tufft. Han ska alltså få penicillin 3 ggr/dag i 10 dagar. Denna ska tas med spruta i munnen men han avskyr den, får kväljningar och spyr. Har försökt blanda ut med hans favoritpuréer, blanda med vatten i våra glas som han älskar att dricka ur, i hans pipmugg, lurat med Babblarna, med favoritleksaker, sjungt sånger, busat, fintat, ja alltså precis allt jag kunde komma på men ingenting funkade, han bara skrek och slog bort min hand när jag närmade mig munnen.

Tillslut fick jag i honom med sprutan mot kinden när han tittade på Bolibompa. Efter ett tag fick han dock upp lite i munnen igen och verkligen rös till sen spydde han. Jippi. HUR sjutton får man i en 8-månaders bebis penicillin som endast ammar och inte tar flaska? Vi kan alltså inte blanda ut det med ersättning eller bröstmjölk. Har ni några SUPERTIPS?

Sen måste vi även skydda såren på dagen med kompress och tejp då han ju kryper runt hela dagarna och när vi ska ta av tejpen blir han så arg och ledsen. Åh det gör så ont i mitt hjärta och jag känner mig som världens mest hemskaste mamma mot honom. Jag vet att vi gör det för hans skull och jag vet att det finns tusen andra saker som är värre än detta men det bara gör så ont i mig att jag behöver göra honom ledsen ❤️😔 Nej, nu vill jag bara krypa ner bredvid honom i sängen och hålla om honom heeeela natten, min lille älskling ❣️

Gillar

Kommentarer

Klara
,
Det ska finnas ett penicillin som inte smakar någonting vet jag. Jag övervägde att tjata mig till det när min son hade sår som Frans (svinkoppor). Tillslut räckte det dock med att vi gav honom sprutan i munnen. En hel del kom upp men så länge han fick i sig en del av dosen varje gång så räckte det sa läkaren 🤷🏼‍♀️ Har inget bättre tips än vad du redan gjort, dvs blanda ut det i maten. Tänker dock att du kanske kan blanda i en del utav det i maten så den inte smakar så mkt av penicillinet (så kanske han äter upp puren o får i sig lite iaf) o sen ger resten av dosen i sprutan långt bak mot kinden? Bara en tanke. Kämpa på! Du är inte en hemsk mamma.
Caroline Sonden
,
Få läkaren att byta til amoxicillin i stället. Smakar otroligt mycket bättre. Penicillin snakar ju hemskt. Lycka till! hälsningar Caroline (mor till 3 och läkare)
Emma
,
Lider verkligen med dig/er. Vi har nyligen varit i samma situation med antibiotika som skulle tas 3 ggr/dag i en vecka.
det som funkade bäst för oss var att ge via sprutan, vi tog det i två-tre olika omgångar, för när vi i början sprutade in allt samtidigt så kräkte hon också upp det.
Men ta in sprutan så långt du kan i kinden o testa att ge lite mindre åt gången, somsagt dom tycker de är lika jobbigt endå men de kändes som det gick ner litr lättare utan att komma upp igen.
lycka till<3
Annlouise
,
Hej
Man kan be läkaren skriva ut droppar istället för lösning. Det blir en mycket mindre mängd att ge per gång.
Vet inte hur såren ser ut men istället för tjep kan man använda en linda som är självhäftande ovanpå kompress, finns på apotek.
Malin
,
Åh vi kämpar också just nu med penicillin till vår 14månaders, och det är en fight varje gång. Men för oss funkar det att spruta in 0,5-1 ml åt gången långt in i kinden. Hon blir såklart ledsen och vi måste hålla fast henne, men hon får ändå ner det. Sen när vi är klara med hela sprutan får hon något hon tycker om och som får bort smaken lite. Sen är det som bortglömt och hon skuttar iväg och leker vidare. Lycka till! ❤️
Ida
,
ja en fight blir det ju typ varje gång.. men För våran 7månaders så funkade det bäst med att använda den sprutan som följer med flytande Alvedon till pencillnet och inte den vanliga sprutan. Han fick alltid hålla och undersöka den först själv innan vi drog i läkemedel, så att det inte va något främmande som kom mot munnen. Vi delade upp i lagoma smådoser Och sen snabbt i med nappen Efter man sprutat in, då svalde han det! sen Mycket beröm efteråt 😊 (innan man fick ta ut nappen och spruta in nästa dos och snabbt i med nappen igen )
stina,
Åh, jag känner med dig! Vi hade liknande problem med vår dotter. Jag har dock inget bra tips mer än att du ska fortsätta försöka.
stjarnansstad.se/
Jessica
,
Hej Emma! Är det impetigo Frans har så skulle jag vilja tipsa om alsolomslag samt microcid-salva! Vår dotter har just blivit frisk (efter två långa veckor med svinkoppor/impetigo). Hon hade småsår över heeeeela överkroppen. Kände själv att antibiotika fick bli sista utvägen (min erfarenhet säger att barnet lättare drabbas av virusinfektioner efter antibiotika, då även många av de "goda" bakterierna slagits ut, så duschade dottern morgon + kväll för att få såren rena. Därefter lade jag alsolomslag (Obs EJ alsolsprit då denna svider!!) på hälften av såren samt smörjde hälften med Microcid. Vid nästa dusch skiftade jag och smörjde de sår som tidigare haft alsolomslag och tvärt om.
Alsolomslag torkar ut såret. Bara att droppa lite lösning på ett plåster och snabbt sätta det över såret. Går fort och lätt! Successivt torkade såren ut och försvann 🙌🏻🥳 Även storebror som fick Inpetigo (ett stort sår över hela knät) blev frisk med ovanstående behandling!

Nu utgick jag från att Frans fått impetigo. om så inte är fallet kanske du eller någon annan får användning av ovanstående tips nån annan gång (men hoppas ni slipper 😉)! Tack för en fin blogg!

ps. Självklart får man ju utgå ifrån att läkaren gjorde en korrekt bedömning då hon/han skrev ut antibiotika. Främst om Frans samtidigt haft feber? Så min kommentar syftar inte till att misstro någons behandlingsbeslut! ❤️
Lina
,
Vi bad alltid om att få amimox istället för Kåvepenin när barnen var mindre. Ett annat penicillin som smakar mycket godare. De svalde med god aptit och skönt det när de hade många öroninflammationer. Ett tips till nästa gång 😊
Cornelia
,
Vart är din fina jacka ifrån?

Instagram