Slutat amma och hur fick vi honom till att ta flaskan, tillslut!

Heeej fina! Efter att jag visade på story att Frans numera tar flaskan var ni flera som skrev och frågade hur vi gick tillväga. Så jag tänkte att jag ska dela med mig av det och även hur och varför jag nu slutat amma.

Vi börjar med amningen. När jag började amma tänkte jag att jag skulle amma i kanske ett halvår. Det var innan jag visste hur svårt det skulle vara att gå från amning till fast föda eller flaska. Frans har, från dag ett när vi introducerade mat för honom, föredragit att amma framför allting annat. Dock har han varit lite knepig med amningen till och från. Ibland har han bara kunnat tänka sig att liggamma och oftast har det behövt vara i ett tyst rum där inget har stört. Självklart ganska jobbigt ibland men då detta har varit det han har föredragit har jag bara accepterat läget. Vi har försökt till och från med flaskan sedan han var 4 månader (för fram till det tog han flaskan när det behövdes). Och anledningen till att vi velat att han ska ta flaskan är dels för att jag ville kunna få hjälp med nätterna (eftersom jag var den enda som kunde både lägga och söva om honom) men framförallt för att vi ville veta att han skulle bli riktigt mätt så att han kanske kunde sova bättre på nätterna. Vilket vi hört att de gör med ersättning eller välling.

Jag ville dock inte bara bryta amningen helt. Det kändes så hemskt att ta ifrån honom hans enda ordentliga matkälla och även hans trygghet bara sådär. Dessutom har det ju varit sååå mysigt (oftast!). Plus att brösten förmodligen mår bättre av att trappa ner och inte bryta helt om man inte måste. Jag ville att han själv skulle tröttna på bröstet så därför har jag väntat.

Men i januari kom den där dagen när han helt plötsligt inte ville ha bröstet på dagen och jag kände både, åh så skönt, men också lite jobbigt då jag förstod att amningen snart skulle vara över. Blandade känslor med andra ord. Vi fortsatte dock med amningen på kvällen och natten för då ville han ta bröstet. Då hade vi en nattningsrutin som innebar att vi nattade honom i vagnen och när jag gick och lade mig plockade jag upp honom och vi gick och lade oss i vår säng. Detta gjorde ju att han vaknade och det enda som fick honom att somna var bröstet. Och det funkade ju såklart men vi kände att det var så onödigt att väcka honom när han egentligen borde ha sovit på men vi ville ju heller inte ha honom i vagnen hela natten.

Dessutom har ju Frans sömn på nätterna inte varit bra sedan han kom typ. Han har vaknat flera gånger per natt sedan dag ett. Det började dessutom strula ännu mer när vi slutade amma på dagen för då minskade min mjölkproduktion och det räckte bara till ett mål på natten vilket Frans inte nöjde sig med och detta resulterade i att jag hade flera nätter där han var vaken 2-3h mitt i natten och var så ledsen för att det inte fanns mer mjölk till honom och flaskan vägrade han att ta.

Så efter mycket övervägande bestämde vi oss för att bryta amningen helt. Och vips tog han flaskan. Alltså på riktigt. Det gick typ över en dag! Så vi har inget superdupermegatips tyvärr, inte mer än att bryta amningen om ni nu ammar och vill gå över till flaska. Det fungerade förr oss iallafall. Han åt ju heller inte särskilt bra med vanlig mat om dagarna men detta vände också så fort vi slutade amma helt. Helt plötsligt älskar han både flaskan, gröt och mat! Så förmodligen har han blivit mätt av bröstmjölken på natten så han har inte varit tillräckligt hungrig på dagen.

I samband med detta började vi även lägga honom i egen säng i eget rum då vi kände att hans sovrutiner just då inte funkade så vi behövde hitta ett nytt sätt. Hur vi lyckades med detta tänkte jag skriva ett separat inlägg om 🥰 Så håll utkik! Kram, E

  • Postad i: Frans

Gillar

Kommentarer

Amanda
,
Vad skönt att det kom sig naturligt med amningen och att det sedan vände helt med flaska! =) Så skönt när man kan få avlastning i allt som man tidigare inte kunnat. PS. Frans säng är JÄTTEFIN! Vad är det för någon? Kram!
emmamelins
emmamelins ,
Ja det är verkligen så skönt! 😊 Tack snälla! Den är från Sebra! Kram kram
nouw.com/emmamelins
bolmgren
bolmgren,
Skönt att det gick så bra med övergången 😊 jag har aldrig ammat faktiskt, föredrsr ersättning alla dagar i veckan även om amning ser väldigt mysigt ut 😊
nouw.com/bolmgren
emmamelins
emmamelins ,
Ja verkligen! Ja det är ju så mysigt med båda två tycker jag 🥰
nouw.com/emmamelins

Instagram