Sömnlösa nätter, 3h-nattningar och kaskadspytt, igen!

Det här inlägget skulle egentligen ha kommit upp för längesen men jag har varken haft tid eller ork. Jag är så slut. Åh jag vet inte vart jag ska börja, skulle kunna skriva en hel bok om Frans mat och sömn känner jag just nu! 😅 Men låt oss börja med sömnen. Frans har ju sovit dåligt på nätterna sedan han kom. Vaknat varje till varannan timme nästan varje natt. Och det är bara jag som vaknar av det här och oftast är det att han vill ha bröstet. Däremot har han sovit bra om dagarna och aldrig haft problem att somna.

Men för två veckor sedan vände det totalt. Det gick över en dag som jag skrev i förra inlägget om hans sömn. Han fortsätter i samma anda men gnället på dagen försvann rätt snabbt. Tack och lov! Men så fort det handlar om att sova, nej då är det gnäll eller skrikfest. I vagnen och vid liggamning somnar han oftast på dagarna men det är det enda som får honom att somna på dagarna. Men när det är dags att sova för natten är det total protest. Vi liggammar och ibland somnar han men vaknar efter 10-20 min när han upptäcker att jag är borta och somnar oftast inte om på 1-2 h. Eller så somnar han inte vid liggamning och då håller vi på i 1-3 h varje kväll och tillslut somnar han vid liggamning.

Här har vi en gråten och utslagen mamma som kämpat i 2 h med läggning. Eftersom att han nästan bara kan ammas till söms är det ju bara jag som kan lägga honom just nu. Dessutom tar han bara flaskan ibland så jag känner mig så låst. Jag kan ju inte åka iväg och göra saker själv längres stunder. Jag gör det ibland ändå men oftast slutar det med att Maximilian får ringa med en skrikandes Frans i bakgrunden som vägrar flaskan. Den stressen jag får då är hemsk! Sen funkar det nästan enbart med liggamning just nu så jag har jättesvårt att vara iväg och ta med honom också. Det enda som brukar funka är att sätta sig i bilen där det är helt ostört.

Såhär ser sovschemat ut just nu:

Vaknar: mellan 05-06.30
Nap nr 1: kör vi 1,5 h efter att han vaknat och då blir det i vagnen på promenad (sover max 30 min)
Nap nr 2: kör vi ca 3 h efter första napen då kör vi liggamning (brukar sova 1-2h)
Nap nr 3: kör vi ca 3 h efter andra napen, liggamming eller vagnen (sover ca 30 min)
Nap nr 4: lyckas vi inte med längre. Vi kämpar på i 1-2 h sen är det dags att börja lägga för natten och då är det ibland ytterligare någon timme eller så börjar vi om på nytt med 1-3h läggning.

Så från och med runt kl 16 fram till kl 20 vissa kvällar, kämpar vi med läggning. Sen väcker han mig en gång i timmen till varannan timme hela natten. Oftast är bröstet det enda som gäller då. Jag har alltid haft väldigt lätt att somna på kvällarna men nu har jag sådan ångest inför varje natt att jag kan ligga i timmar innan jag somnar. Jag är verkligen helt slut, jag vill bara få sova en natt utan att bli väckt hela tiden. Jag börjar känna mig helt knäpp, glömmer bort saker, tappar ord och har inget som helst tålamod när något strular. Usch vet inte vad jag ska göra? Kan man ens göra något? Kommer det bli bättre? Är ni några med erfarenhet?

Jag tror ju att mycket handlar om att han inte blir helt mätt på endast bröstmjölk. Han växer ju på som han ska så han får i sig tillräckligt men det är ju för att han äter HELA tiden. Därför skulle vi vilja börja med välling nu när han blir 6 mån snart men då kommer vi ju till problemet att vi inte vet vad han tål. Senast igår kaskadspydde han igen 😔 efter att vi testat ersättningen som han drack med glädje på BB och en majskrok (som han har smakat på innan utan att reagera). Nu väntar vi på att få en tid för utredning för hans eventuella allergi (som kan vara 3 mån väntetid på). Då är han 9 månader, så länge vill vi inte vänta med att börja ge honom mat! Så i samråd med BVC ska vi testa oss fram här hemma med en tsk välling i ett par dagar och sedan öka dosen successivt om det visar sig att han får behålla den. Annars får vi testa en annan sort och så ska vi hålla på nu ett tag. Och jag vill bara att han ska kunna ta välling NU så jag kan få avlastning med matning och nattning. Men tålamod är en förälders bästa vän, inte sant?

I allt det här tycker jag så synd om lille Frans. Är så orolig för att han kanske har ont någonstans, att det är därför han inte kan sova. Önskar så att han kunde prata så man visste vad det var. Säkert fler som känner så va? Igår efter att han hade kaskadspytt 5-6 gånger igen åkte vi inte in till akuten den här gången då vi nu vet vad vi ska göra när det händer, men det slutade ju med att jag satt upp halva natten och vakade över honom då jag är så orolig att han ska kvävas av sina spyor. Sen spydde han inte fler gånger som tur var. Åh min lille plutt, som jag önskar att vi visste vad det var nu ❤️

Nu blev det här ett väldigt långt inlägg, som jag skrev skulle jag kunna skriva en hel bok om detta 😅 Nästa gång tänkte jag skriva ett lite mer härligt inlägg om Frans utveckling vid 5 månader då jag insåg att jag inte har gjort det än, men det får bli nästa gång. Nu ska jag försöka få lite sömn. Kram, E

  • Postad i: Frans

Gillar

Kommentarer

Lilli
,
Åhh stackars!! Vi hade kaskadspyorna med båda våra kids. Med första bebisen fattade vi inte vad felet var. Han sov också som en kratta och var gnällig mest hela tiden. Men sen genom att testa oss fram förstod vi att det var mjölkprotein han var känslig mot. Vi körde mjölkfri ersättning (finns bara på apoteket) och mjölkfri välling (finns i mataffärerna) - våra två gillade vällingen från Engo bäst. De har även mjölfri gröt. Testa med nån liten skvätt mjölkfri välling eller gröt och se om det ger samma effekt som tidigare försök med gröt/välling. Båda våra har växt ifrån mjölkproteinkänsligheten vid ca 2 års ålder.
Ellinor
,
Ett tips: det finns många privata barnmottagningar kring Sthlm, tex Alva barnklinik. De har korta väntetider. Kan vara vört att kolla. Jobbigt att vänta så länge på utredning.

Instagram