Sömnlösa nätter, 3h-nattningar och kaskadspytt, igen!

Det här inlägget skulle egentligen ha kommit upp för längesen men jag har varken haft tid eller ork. Jag är så slut. Åh jag vet inte vart jag ska börja, skulle kunna skriva en hel bok om Frans mat och sömn känner jag just nu! 😅 Men låt oss börja med sömnen. Frans har ju sovit dåligt på nätterna sedan han kom. Vaknat varje till varannan timme nästan varje natt. Och det är bara jag som vaknar av det här och oftast är det att han vill ha bröstet. Däremot har han sovit bra om dagarna och aldrig haft problem att somna.

Men för två veckor sedan vände det totalt. Det gick över en dag som jag skrev i förra inlägget om hans sömn. Han fortsätter i samma anda men gnället på dagen försvann rätt snabbt. Tack och lov! Men så fort det handlar om att sova, nej då är det gnäll eller skrikfest. I vagnen och vid liggamning somnar han oftast på dagarna men det är det enda som får honom att somna på dagarna. Men när det är dags att sova för natten är det total protest. Vi liggammar och ibland somnar han men vaknar efter 10-20 min när han upptäcker att jag är borta och somnar oftast inte om på 1-2 h. Eller så somnar han inte vid liggamning och då håller vi på i 1-3 h varje kväll och tillslut somnar han vid liggamning.

Här har vi en gråten och utslagen mamma som kämpat i 2 h med läggning. Eftersom att han nästan bara kan ammas till söms är det ju bara jag som kan lägga honom just nu. Dessutom tar han bara flaskan ibland så jag känner mig så låst. Jag kan ju inte åka iväg och göra saker själv längres stunder. Jag gör det ibland ändå men oftast slutar det med att Maximilian får ringa med en skrikandes Frans i bakgrunden som vägrar flaskan. Den stressen jag får då är hemsk! Sen funkar det nästan enbart med liggamning just nu så jag har jättesvårt att vara iväg och ta med honom också. Det enda som brukar funka är att sätta sig i bilen där det är helt ostört.

Såhär ser sovschemat ut just nu:

Vaknar: mellan 05-06.30
Nap nr 1: kör vi 1,5 h efter att han vaknat och då blir det i vagnen på promenad (sover max 30 min)
Nap nr 2: kör vi ca 3 h efter första napen då kör vi liggamning (brukar sova 1-2h)
Nap nr 3: kör vi ca 3 h efter andra napen, liggamming eller vagnen (sover ca 30 min)
Nap nr 4: lyckas vi inte med längre. Vi kämpar på i 1-2 h sen är det dags att börja lägga för natten och då är det ibland ytterligare någon timme eller så börjar vi om på nytt med 1-3h läggning.

Så från och med runt kl 16 fram till kl 20 vissa kvällar, kämpar vi med läggning. Sen väcker han mig en gång i timmen till varannan timme hela natten. Oftast är bröstet det enda som gäller då. Jag har alltid haft väldigt lätt att somna på kvällarna men nu har jag sådan ångest inför varje natt att jag kan ligga i timmar innan jag somnar. Jag är verkligen helt slut, jag vill bara få sova en natt utan att bli väckt hela tiden. Jag börjar känna mig helt knäpp, glömmer bort saker, tappar ord och har inget som helst tålamod när något strular. Usch vet inte vad jag ska göra? Kan man ens göra något? Kommer det bli bättre? Är ni några med erfarenhet?

Jag tror ju att mycket handlar om att han inte blir helt mätt på endast bröstmjölk. Han växer ju på som han ska så han får i sig tillräckligt men det är ju för att han äter HELA tiden. Därför skulle vi vilja börja med välling nu när han blir 6 mån snart men då kommer vi ju till problemet att vi inte vet vad han tål. Senast igår kaskadspydde han igen 😔 efter att vi testat ersättningen som han drack med glädje på BB och en majskrok (som han har smakat på innan utan att reagera). Nu väntar vi på att få en tid för utredning för hans eventuella allergi (som kan vara 3 mån väntetid på). Då är han 9 månader, så länge vill vi inte vänta med att börja ge honom mat! Så i samråd med BVC ska vi testa oss fram här hemma med en tsk välling i ett par dagar och sedan öka dosen successivt om det visar sig att han får behålla den. Annars får vi testa en annan sort och så ska vi hålla på nu ett tag. Och jag vill bara att han ska kunna ta välling NU så jag kan få avlastning med matning och nattning. Men tålamod är en förälders bästa vän, inte sant?

I allt det här tycker jag så synd om lille Frans. Är så orolig för att han kanske har ont någonstans, att det är därför han inte kan sova. Önskar så att han kunde prata så man visste vad det var. Säkert fler som känner så va? Igår efter att han hade kaskadspytt 5-6 gånger igen åkte vi inte in till akuten den här gången då vi nu vet vad vi ska göra när det händer, men det slutade ju med att jag satt upp halva natten och vakade över honom då jag är så orolig att han ska kvävas av sina spyor. Sen spydde han inte fler gånger som tur var. Åh min lille plutt, som jag önskar att vi visste vad det var nu ❤️

Nu blev det här ett väldigt långt inlägg, som jag skrev skulle jag kunna skriva en hel bok om detta 😅 Nästa gång tänkte jag skriva ett lite mer härligt inlägg om Frans utveckling vid 5 månader då jag insåg att jag inte har gjort det än, men det får bli nästa gång. Nu ska jag försöka få lite sömn. Kram, E

  • Postad i: Frans

Gillar

Kommentarer

Johanna
,
Hej min vän! Det är så jobbigt det du beskriver!! Finns inte många qvickfix råd tyvärr kan bara berätta hur det var för mig.
vid 7 mån slutade jag helt amma, och i & med det började min Frans sova HELA nätter! Innan natt ammade jag å då vakna han ofta. Brukar bli bättre när de äter annat än bröstmjölk så jag lovar det kommer bli bättre!
känpa ❤️
Sarah
,
Klen tröst just nu, men det kommer gå över. Alla barn växer upp och det ändras. Kämp på. tack för att du delar med dig även av det jobbiga, tror det kan vata en tröst och hjälp för andra i samma situation ❤️
Elinor
,
Hej Emma! Brukar aldrig kommentera men vill verkligen slänga in en kommentar här. Jag känner igen mig väldigt mycket i din beskrivning att det enbart är bröstet som funkar vid nattning och sovning över lag. Det går över! Vet att det inte är någon tröst men din fina lilla kille behöver nog bara massa närhet. min son sov PÅ mig (både dag och nattetid) fram till han var 6 månader, sen började det bli lite lättare att lägga bort honom och han började sova längre tid varje sovning. Idag är vår son 9 månader och jag ammar inte längre, han vill fortfarande ha mycket närhet men allt som har med sömn att göra funkr så mycket bättre. Hoppas det vänder för er snart och att ni får reda på vad han inte tål! Styrkekramar!
Klara
,
Glömde säga ang att du bara kan liggamma just nu för han inte accepterar annat, gå med i ”amningshjälpens slutna grupp” på FB. Vet att andra skrivit om det förut och fått tips och råd, är en bra grupp om man vill få tips om just amning.
kram!
Sigrun
,
Hei kjære deg❤️
Pleier ikke kommentere, men jeg må bare dele en liten endring vi gjorde for å få det litt bedre. Kanskje det hjelper for dere også?

Dette går over, tro meg. Har du prøvd å ikke strekke tiden mellom nappene så lenge? Kanskje la det holde med 2 timer? Da er ikke mini for trøtt til å sovne. Dette hjalp oss, og vi fikk også til 4. nap (før 5. måneder). Etter 5 måneder skal man heller ikke trenge en 4. nap, men hvis han sover dårlig på natten kan det sikkert være lurt å holde på den nappen litt til. Dette vet du best selv ☺️

Sender deg mange klemmer og håper dere finner ut om det er allergi eller ikke🌸
L
,
Hej Emma!
Brukar aldrig kommentera på bloggar, men känner verkligen med dig och vill bara ge ett litet tips som funkar för oss.
Min lilla tjej som snart är 3 månader har också svårt att somna själv och kan inte somna på något annat sätt än i bärsele på (bara) mig. Inte ens pappa kan natta henne varken på dagen eller natten så jag vet hur det känns att vara låst. Men vill verkligen slå ett slag för bärsele! Det har varit min räddning och jag kan verkligen inte vara utan den. Det funkar dessutom alldeles utmärkt att amma i den om ni är på språng. Så ska du iväg med lilleman och oroar dig för både sömn och amning kanske bärsele kan vara en lösning, då han förhoppningsvis kan somna i selen efter att ni ammat i den? Istället för att liggamma tänkte jag.
En klen tröst är att detta bara är tillfälligt - det kommer att bli bättre! ❤️
Ida
,
Hej!
Känner så igen din beskrivning på utdragna läggningar och att vara beroende av mamman/brösten 💕 Vår dotter är 6 mån och vi började introducera gröt så snart det gick och sedan smakportioner, barnmat och numera välling innan läggning. Hon blir mer mätt, ammar i princip endast nattetid nu. Innan liggammade jag henne vid nattning (utdragen process) men direkt hon vaknade vill hon ha bröstet igen/ligga nära.

Vi bestämde oss en dag för att min man skulle prova, i samma veva lära henne sova i egen säng. det är alltid protest (lite skrik eller ”prat”) men hon tystnar/somnar så mkt snabbare än om jag försöker, tar ca 5 min idag. Min man är bredvid när han söver och håller en hand nära eller vyssjar. När jag gör samma blir hon arg när hon inte får bröstet (det hon är van vid sedan tidigare, obs dock mätt..). Kanske kan vara värt testa (om ni inte redan gjort det), även om alla barn såklart är olika❤️

Våra läggningar är såå smidiga nu, vi kör bad/tvättning, pyjamas, lite lugnt bus 1 h innan läggning tillsammans med välling samt babblarnas vaggvisa. Och grunda med mkt mat under dagen, gröt till frukost, mellis, lunch (typ puré), mellis och sedan middag (gröt el mosad potatis med sås etc). Och vatten till måltiderna ☺️ Hon vaknar fortf ca 2 ggr under natten, men tror det är tänder på g nu..
Just ja! Jag följde rulla vagns sömnschema men fick nästan aldrig till 4 sömnpass/dag, slutade i övertrött bebis vid läggning. Testade tidigare än schemat ”sa” med 3 sömnpass, funkade så mkt bättre på vår dotter. Läggning är ca 12 h efter uppstigning, vaknar 07-08, läggning 19-20 tiden.

Hoppas ni får bukt med Frans allergi, inte kul alls 😔 Lycka till och glöm inte, du gör allt du kan och ett fantastisk jobb som mamma! ❤️
Frida
,
Åh, vi hade det exakt likadant. Höll på bryta ihop på riktigt! Värst blev det vid 7 månader då han skulle ammas hela nätterna kändes det som och från att ha sovit bra på dagen blev det helomvändning. Fick rådet av bvc att snabbt introducera större mängd gröt och mat och det var också kämpigt. Han bara spottade och fräste till allt. Men efter några veckor började han äta det mesta. Jag vaf dock tyvärr tvungen att sluta amma helt för att slippa amma hela nätterna .Nu vaknar han 1 gång per natt och äter en flaska (tog inte flaska heller förut då han inte tyckte om välling eller ersättning, men då fick han j början dem i tetra som han gillade bättte). Jag har fått livet tillbaka haha
Lilli
,
Åhh stackars!! Vi hade kaskadspyorna med båda våra kids. Med första bebisen fattade vi inte vad felet var. Han sov också som en kratta och var gnällig mest hela tiden. Men sen genom att testa oss fram förstod vi att det var mjölkprotein han var känslig mot. Vi körde mjölkfri ersättning (finns bara på apoteket) och mjölkfri välling (finns i mataffärerna) - våra två gillade vällingen från Engo bäst. De har även mjölfri gröt. Testa med nån liten skvätt mjölkfri välling eller gröt och se om det ger samma effekt som tidigare försök med gröt/välling. Båda våra har växt ifrån mjölkproteinkänsligheten vid ca 2 års ålder.
Ellinor
,
Ett tips: det finns många privata barnmottagningar kring Sthlm, tex Alva barnklinik. De har korta väntetider. Kan vara vört att kolla. Jobbigt att vänta så länge på utredning.

Instagram